Sociaal overleg & FLEXIBELE ARBEIDSMARKT

Sociaal overleg & FLEXIBELE ARBEIDSMARKT

RELANCE NAAR EEN MEER DYNAMISCHE EN FLEXIBELE ARBEIDSMARKT

Voorafgaand aan het sociaal akkoord werd een overeenkomst gesloten rond de verdeling van de welvaartsenveloppe. Op voorstel van de werkgeversorganisaties werden middelen vrijgemaakt voor alleenstaande ouders. Er werd ook afgesproken dat de verhoging van de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen niet ten laste komt van de werkgeversbijdragen voor het Sluitingsfonds. Daarnaast werden ook de oudste pensioenen en de oudste uitkeringen voor ziekte en professionele risico’s geherwaardeerd.

Na het akkoord over de welvaartsenveloppe werd een sociaal akkoord bereikt over vier grote dossiers (overuren, tweede pensioenpijler, landingsbanen en minimumlonen) én over het bewaren van de sociale vrede. Met dat akkoord bieden de sociale partners antwoorden op een aantal urgenties als gevolg van de coronacrisis om zo het economisch herstel te versnellen. Zo kan bijvoorbeeld de heropstart van de bedrijven vlotter verlopen dankzij het gunstige regime voor vrijwillige overuren en krijgen de bedrijven extra ademruimte doordat er een veel realistischer tijdspad voor de harmonisering van de aanvullende pensioenen wordt uitgestippeld.

Concreet betekende dit dat voor bedrijven vanaf 1 juli 120 vrijwillige overuren werden toegekend om werknemers extra in te zetten tot eind 2021 en nogmaals in heel 2022. Gelet op de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, is dat in de huidige relanceperiode meer dan welkom.

Door de coronacrisis ging kostbare tijd verloren, daarom krijgen sectoren en bedrijven 5 jaar extra, tot 2030, voor de harmonisering van de aanvullende pensioenstelsels voor arbeiders en bedienden. Om de nodige rechtszekerheid te bieden, geldt tijdens die periode een ‘standstill’ op wetgevend vlak. In een cao werd ook bepaald dat vanaf 2023 0,1% van de loonmarge zal worden aangewend om die gelijkschakeling mee te realiseren.

Bovendien zorgt het akkoord ervoor dat werknemers met de laagste lonen er netto op vooruitgaan, en dat zonder de patronale lasten te verhogen. Zo wordt ook het verschil tussen werken en niet werken groter en dankzij het fiscaal voordeel dat werknemers zullen krijgen, zullen mensen meer worden aangemoedigd om aan de slag te gaan.

Ook kunnen werknemers met o.m. een lange en/of zeer lange loopbaan, een zwaar beroep of van een onderneming in moeilijkheden of herstructurering bij een ontslag vanaf 60 jaar beroep doen op het SWT-stelsel. Daarmee wordt het interprofessioneel akkoord van 2019-2020 volledig gerespecteerd.

Als laatste is er ook de clausule van sociale vrede. Die moet ervoor zorgen dat de sectorale onderhandelingen sereen kunnen verlopen en de sociale rust in de bedrijven wordt gewaarborgd.

Met deze flyer beklemtoont het VBO samen met zijn sectorfederaties het belang van de wet van ’96 voor het delicate evenwicht tussen indexering van de lonen en de broodnodige competitiviteit van onze bedrijven.

pdf downloaden

Herbekijk de webcast waarin Monica De Jonghe en Pieter Timmermans toelichting en duiding geven bij het door de sociale partners bereikt sociaal akkoord over vier grote dossiers: overuren, tweede pensioenpijler, landingsbanen en minimumlonen.