CONJUNCTUUR & INFLATIE

CONJUNCTUUR & INFLATIE

Twee keer per jaar bevraagt het VBO zijn sectorfederaties om de Belgische economische temperatuur op te meten. Op basis van dat onderzoek (gevoerd in mei en november) wordt er een balans opgemaakt van de situatie en van de vooruitzichten voor het komende halfjaar. Bovenop dat eigen conjunctuuronderzoek wordt uiteraard ook rekening gehouden met nationale en internationale conjunctuurindicatoren. De resultaten van november worden volop geanalyseerd en zullen begin januari worden gepubliceerd, maar we kunnen nu al zeggen dat de vierde coronagolf en het verlies van concurrentiekracht als gevolg van de scherpe stijging van de energieprijzen het economisch herstel zouden kunnen vertragen.

INFLATIE OP DE RADAR

Het VBO volgt de evolutie van de prijzen en de gevolgen daarvan op de Belgische economie op de voet. De inflatie bedraagt nu al 5,6% op jaarbasis, het hoogste peil in ruim 13 jaar (5,9% inflatie in juli 2008). Dat is voornamelijk te wijten aan de stijging van de energieprijzen (gas, elektriciteit en olieproducten). De voorbije decennia hebben overduidelijk aangetoond dat een combinatie van hoge inflatiecijfers gekoppeld met een automatisch loonindexeringsysteem een bijzonder gevaarlijke cocktail vormt, aangezien die elementen elkaar aanvuren. Op die manier lopen we het risico dat onze concurrentiekracht ten aanzien van buitenlandse ondernemingen wordt aangetast. Dat gebeurt wanneer – zoals nu in België het geval is – onze lonen sneller stijgen dan die in de buurlanden met als gevolg dat we marktaandeel verliezen, ondernemingen bij ons failliet gaan en banen verloren gaan. Het VBO vraagt dan ook dat de sociale partners en de regering zich zo snel mogelijk beraden over mogelijke maatregelen om die loon-prijsspiraal te doorbreken, en te kijken welke tussentijdse bijsturingsmechanismen kunnen worden ingezet zoals voorzien in de wet van 1996.

Pieter Timmermans, (CEO VBO FEB) en Edward Roosens (Chief Economist VBO FEB), lichten de conclusies van de Focus Conjunctuur toe.

Druk bijgewoonde hybride persconferentie met een beperkt aantal media ‘on site’ en heel wat journalisten die online volgen.

Belgian Research, Innovation & Entrepreneurship Community

Keynote door Stijn (Stan) Christiaens (CTO Collibra) op het evenement Artificial Intelligence for Industrial Applications (From AI to IA) (BRIEC session).

Op 23 september vond de vierde editie van BRIEC (Belgian Research, Innovation and Entrepreneurship Community (BRIEC) plaats. Deze keer gewijd aan artificiële intelligentie en de verschillende industriële AI-toepassingen. BRIEC, opgericht in 2018, wil de innovatie over de grenzen (van de sectoren, de bedrijven, de regio’s ...) heen stimuleren. Hoe? Door actoren uit die verschillende werelden samen te brengen rond 7 grote maatschappelijke uitdagingen: Ageing & Health, Energy & Climate, Mobility & Urbanisation, Free Time & New Media, Tasty & Healthy Food, Finance & Insurance. Het laatste onderwerp, Digital as a cross-cutting innovation, loopt als transversale uitdaging door de eerste 6 uitdagingen heen.

Uit de enquête van mei 2021 blijkt dat de meeste bevraagde sectoren veel positiever stonden ten opzichte van de economische activiteit, werkgelegenheid, investeringen en de vooruitzichten dan in november 2020. Een zeker optimisme is dus gerechtvaardigd, maar er is geen reden voor euforie. Daarvoor moeten nog te veel moeilijke klippen worden omzeild.

pdf downloaden