CIRCULAIRE ECONOMIE

CIRCULAIRE ECONOMIE

Het circulair economisch model is een cruciale sleutel tot een welvarende en veerkrachtige economie. Het schraagt bovendien als één van de pijlers het economisch relanceplan na de COVID-19-crisis. De waarde van het circulair concept staat al lang niet meer ter discussie. Vandaag luidt de vraag vooral hoe het concept zich optimaal in het bedrijfsleven en het beleid laat vertalen. Dat was ook de kernvraag op onze Nationale Conferentie Circulaire Economie (om te herbeluisteren, klik hier).

We leggen de lat hoog en hebben de ambitie om België op de kaart te zetten als toonbeeld van een duurzame, circulaire, innovatieve, competitieve economie in Europa. We zijn echter de laatste om te ontkennen dat het ontwikkelen van een circulair businessmodel een werk van lange adem is. De omwenteling van een lineair naar een circulair model vergt grote investeringen. Maar de return on investment is veel groter dan op het eerste gezicht lijkt. Voor de ondernemingen én voor het land. De omslag van lineair naar circulair ondernemen is essentieel om relevant te blijven, zolang we de haalbaarheid en concurrentiekracht van onze bedrijven maar niet uit het oog verliezen. Daarom ontwikkelden onze duurzaamheidsexperten, samen met onze leden-sectorfederaties en regionale werkgeversorganisaties, een breed gedragen ‘Visie Circulaire Economie 2030’. Ze kadert binnen de principes van de Sustainable Development Goals (SDG’s), geeft concreet richting aan de gezamenlijke doelstellingen en fungeert als roadmap voor de komende tien jaar.

Het VBO engageert zich om tweejaarlijks een voortgangsrapport te publiceren. Waar zetten we stappen vooruit? Waar zijn extra inspanningen nodig? In samenwerking met onze leden-sectorfederaties zullen we een dashboard ontwikkelen dat steunt op de tien Eurostat-indicatoren. Het eerste rapport verschijnt in mei 2022.

Debat met Céline Tellier (minister van Milieu & Dierenwelzijn), Barbara Trachte (staatssecretaris belast met Economische transitie en Wetenschappelijk onderzoek) en Brigitte Mouligneau (gemandateerd door ministers Crevits en Demir), op de Nationale Conferentie Circulaire Economie, 30 november 2021.

Trekken aan de kar

De transitie naar de circulaire economie zal almaar meer deel uitmaken van de politieke, economische en sociale uitdagingen. Dat beseffen de werkgeversorganisaties en vakbonden beter dan ooit. Zo formuleerden de Europese sociale partners gemeenschappelijke aanbevelingen om de economische en sociale transitie naar een circulaire economie te vergemakkelijken..

Trouwens, circulaire economie is een hefboom in het streven naar een meer duurzame samenleving. En ook daar trekt het VBO aan de kar. Rond het thema duurzaam ondernemen stimuleren onze experten de uitwisseling van kennis en inzichten met stakeholders uit alle maatschappelijke lagen. Denk aan rondetafels met de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling, overleg met middenveldorganisaties zoals The Shift, maatschappelijk debatten tussen werkgevers, ngo’s, vakbonden en jongeren. In die debatten blijft het VBO een gespreks- en vertrouwenspartner. Niet voor niets werden we al in 2018 verkozen tot ‘SDG Voice’, als overtuigde ambassadeur van de Agenda 2030.

Draait uw bedrijf vierkant of circulair? Circulair ondernemen versterkt de concurrentiepositie en draagt bij tot innovatie, groei, jobcreatie … en welvaart. U leest er alles over in ons REFLECT-magazine.
pdf downloaden

Het circulair economisch model is een van de sleutels tot een welvarende en veerkrachtige economie met langetermijnperspectieven. Daarom ontwikkelden onze duurzaamheidsexperten, samen met onze leden-sectorfederaties en regionale werkgeversorganisaties, een breed gedragen ‘Visie Circulaire Economie 2030’. Doel? Concreet richting geven aan hun gezamenlijke duurzame ambities.

pdf downloaden

Belgian Business Awards for the Environment

Om de twee jaar organiseert het VBO de ‘Belgian Business Awards for the Environment’ (BBAE). De BBAE's belonen eco-innovatieve praktijken, procedés en producten uit alle bedrijfssectoren, die bijdragen tot de omslag naar een circulaire, koolstofarme economie, door de ecologische voetafdruk van de productie en consumptie te verkleinen en zo een doeltreffender en bewuster hulpbronnengebruik bevorderen. De volgende uitreiking vindt plaats op 14 maart 2022.

Laureaten van de editie 2019-2020 van de Belgian Business Awards for the Environment.

Eerste actieplan bedrijfsmatige verpakkingen voor de Belgische industrie

Onze bedrijven spelen een cruciale rol in het realiseren van de ambitieuze transitie naar een circulaire economie. Daarom pakt het VBO samen met zijn leden-sectorfederaties (Agoria, de Belgische Baksteenfederatie, Comeos, Denuo, Detic, essenscia, Febelcem, Fedustria, Fevia en Indufed) uit met een uniek initiatief: een ambitieus actieplan voor de transitie naar meer circulaire bedrijfsmatige verpakkingen. Met de deelnemende sectorfederaties zet de integrale procesketen de schouders onder het initiatief: zowel de producenten van verpakkingen alsook de belangrijkste verbruikers en recycleerders. Ook Voka, UWE en Beci ondersteunen het plan. Zo blijven we ook in de komende jaren de leiding nemen in de transitie naar een duurzamere samenleving en economie.