EUROPA & INTERNATIONAAL

EUROPA & INTERNATIONAAL

We kunnen het belang – en het gewicht – van de Europese beslissingen op onze regionale en nationale wetgeving onmogelijk overschatten. Een almaar groeiend deel onze wetgeving heeft, direct of indirect, Europese wortels. Het VBO onderschat de Europese hefboom voor onze handel allerminst, in tegenstelling soms tot de media die de Europese actualiteit te vaak links laten liggen. Ondanks zijn verregaande invloed blijft Europa een complex model waar de spanningen tussen Noord-Zuid en Oost-West steeds meer de politieke partijgrenzen overstijgen. Onze experts volgen het Europees – en bij uitbreiding het internationaal – beleid en zijn impact op ondernemend België op de voet. U kunt de krachtlijnen daarvan lezen in de semestriële analyse ‘Focus International Trade’.

Op hoog niveau …

De Europese interne markt en haar vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal zijn een essentiële realiteit en een conditio sine qua non voor een bloeiende en open Belgische economie. Onze buitenlandse handel is goed voor maar liefst 80% van het bbp. De Belgische ondernemingen worden echter nog dagelijks geconfronteerd met (nieuwe) belemmeringen voor de intra-Europese handel. In ons pragmatisch onderbouwd rapport ‘Naar een ongeremde interne markt’ fileren we waar de grootste kansen én obstakels zich bevinden. Doel? De overheden ertoe bewegen om daadkrachtig te blijven bouwen aan de goede werking van de interne markt en het bestrijden van nationaal protectionisme.

Tijdens ontmoetingen, overleg en infosessies op hoog niveau leggen we de standpunten van de Belgische werkgevers op tafel. Zo wisselden we op ons Strategisch Comité van gedachten met vice-eersteminister en minister van Buitenlandse zaken, Europese zaken en Buitenlandse handel Sophie Wilmès over o.a. de moeilijkheden in de wereldwijde bevoorradingsketens, de krapte op de arbeidsmarkt en de stijgende inflatie. Via een werksessie met Kris Peeters, de vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank, en onze leden-sectorfederaties hoopt het VBO dat het investeringskanaal van de EIB een boost zou kunnen geven aan bedrijven die niet in aanmerking kwamen voor het Belgisch investeringsplan.

Sophie Wilmès (vice-eersteminister en minister van Buitenlandse zaken, Europese zaken en Buitenlandse handel en van de Federale culturele instellingen), te gast op het eerste Strategisch comité van het nieuwe werkjaar, 14 september 2021.

Kris Peeters (vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank) tijdens een werksessie op het VBO in het kader van ons pleidooi voor de versterking van productieve investeringen, 22 oktober 2021.

… en het juiste moment

Goede belangenverdediging vereist timing en inspelen op het momentum. Recent nog organiseerde het VBO een overleg met Europarlementslid Geert Bourgeois over de heropstart van de handelsonderhandelingen tussen India en de EU. Voor het VBO, net als voor onze koepelorganisatie BusinessEurope, is dit het uitgelezen moment om de huidige barrières in de relatie te elimineren en de bestaande hoge handelstarieven zoveel mogelijk weg te werken.

Nog zo’n uitgelezen moment was het webinar naar aanleiding van vier jaar CETA. Een organisatie van CanCham Benelux en de Nationale bank van Canada. Daar benadrukten we dat de vrees over de negatieve gevolgen van CETA in België geen realiteit zijn geworden, maar dat CETA juist talrijke voordelen creëerde voor Belgische bedrijven. Tegelijk spoorden we bedrijven aan om nog meer de kansen van het akkoord te benutten, zoals de preferentiële tarieven. Daarnaast is het uiterst belangrijk dat ons land het handelsverdrag bekrachtigt opdat onze bedrijven optimaal zouden kunnen genieten van de CETA-handelskansen.

Brexit

Vergeten we uiteraard de Brexit niet. Sinds 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk effectief een derde land geworden, en niet langer deel van de Europese interne markt. Met alle veranderingen, nieuwe procedures en verplichtingen van dien, in het bijzonder voor de Belgische ondernemingen. Van dag 1 volgden onze experten de evolutie op de voet en lanceerden ze een webmodule waar alle do’s-and-don’ts overzichtelijk en thematisch werden geanalyseerd en toegelicht. Aangevuld met praktische tips en tricks en officiële informatiebronnen. Daar stopt het niet, want vanaf 1 januari 2022 start het VK met de invoercontroles. Wij houden de vinger aan de pols en u op de hoogte.

De experten van het competentiecentrum ‘Europa & Internationaal’ van het VBO volgen de uitdagingen en kansen van de internationale handel en investeringen op de voet. En delen hun expertise en bevindingen in de ‘Focus International Trade’.

pdf downloaden

De interne markt en haar vier fundamentele vrijheden zijn een essentiële realiteit en een conditio sine qua non voor een bloeiende en open Belgische economie. De Belgische ondernemingen worden echter nog dagelijks geconfronteerd met (nieuwe) belemmeringen voor de intra-Europese handel in goederen en diensten. In de analyse ‘Naar een ongeremde interne markt’ schuift het VBO een groot aantal van die belemmeringen naar voren. En stelt dat er moet worden gewerkt aan vier belangrijke problematieken:

  1. Omzetting van de eu-wetgeving en ‘gold-plating’
  2. Bestaande regelgevende en administratieve obstakels
  3. Harmonisatie van nationale regels
  4. Governance van de interne markt
pdf downloaden